Ordsprog
Danske ordsprog og talemåder har alle dage været sjove, og dét synes vi især her hos AswesayinDK. Derfor er hele denne sektion fyldt med indlæg om ordsprog, talemåder og deres betydning. Mange af tingene tager vi for givet i dagligdagen, men tit og ofte har ordsprogene betydninger, som vi slet ikke vidste, og talemådernes oprindelse er tit sjovere, end man lige går og tror. Det er især de helt gamle ordsprog, der kan sætte tankeværket i gang.
Ikke sælge skindet før bjørnen er skudt
Man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt, ved du nok. Åh ja, hvor har man hørt mange fortælle dét, i en måske lidt belærende tone. For det er jo tit og ofte en venskabelig løftet pegefinger, at man måske er ved at tage munden lidt for fuld for hurtigt, og dermed komme til
+ Read More
Ugleset
At være ugleset kan være en knap så sjovt ting. Udtrykket er gammelt og oprinder helt tilbage fra dengang, man havde ulve i Danmark. Derfor var udtrykket også dengang, at man var “ulveset”. Beslægtningen er stor til udtrykket “der er ugler i mosen”. I gamle dage så man ulve som mystiske og uhumske dyr –
+ Read More
Tabe ansigt (til nogen)
At tabe ansigt til nogen betyder, at man mister anseelse og respekt fra folk og er tit lig med, at man bliver ydmyget. Samtidig er udtrykket tosidet, da det både består af den skam man føler over sig selv indadtil, og samtidig den følelse man får af andres dom over én. Den danske modsætning er
+ Read More
Skyde papegøjen
Hvis man har skudt papegøjen, så har man været heldig og taget gevinsten med sig hjem – måske endda den eneste der var. Med andre ord: Man har været grov heldig! Men hvorfor er det lige, at nogen skal skyde papegøjen og at det er så godt? Udtrykket stammer tilbage fra gammel tid, hvor fugleskydninger
+ Read More
Ordsprog og talemåder
Vi ser ordsprog og talemåder som noget, der gør hverdagen sjovere, og vores sprog mere levende. Dette prøver vi også at illustrere igennem vores plakater og t-shirts med illustrationer til ordsprogene, hvor vi viser, hvad for noget vrøvl vi egentlig tit går og siger. Men havde det ikke været for ordsprogene, ville det hurtigt blive lidt kedeligt at gå rundt at snakke – synes du ikke? Derfor vil vi gerne holde ordsprogene i live og prøve at skabe et sted, hvor vi kan få brugt de gode, gamle og sjove talemåder.
Danske ordsprog
Det er især de gamle danske ordsprog der er sjove at tage fast i. Tit og ofte stammer ordsprogene fra så gammel tid, at det kan være svært at finde frem til oprindelsen for dem. Det prøver vi at gøre her hos AswesayinDK, så vi kan blive klogere på vores sprog og lære mere om vores danske ordssprog og talemåder. Der er rigtig mange forskellige talemåder som vi stadig bruger den dag i dag, selvom de virkelig er gamle. Derfor kan du her læse både om ordsprogenes betydning oprindeligt og hvad de i dag betyder i dagligdagssprog.
Ordsprogs betyding
Betydningen af danske ordsprog kan alle dage være sjov at nå frem til. Når vi støder på nye ordsprog her ved AswesayinDK prøver vi altid at finde så mange vinkler som muligt op: Hvad betyder ordsproget egentligt? Samtidig kan der tit være forskellige tolkninger og forklaringer på, hvad ordsproget kommer fra, og hvordan det skal forstås.
Generelt kommer danske ordsprog typisk fra dialægter og lokale fænomener, som man har brugt i sit daglige sprog som billedelige forklaringer. Et godt eksempel er “Ugler i Mosen”, hvor netop dette er tilfældet, og betydningen kan spores tilbage til begge dele.
Vi kender ikke alle ordsprog og talemåder
Der er så mange danske ordsprog og talemåder, at ikke engang vi kan holde styr på dem. Vi vil rigtig gerne skabe en super god side med de bedste forklaringer for de forskellige ordsprog. Derfor vil vi også gerne have din hjælp, så hvis du sidder og brænder inde med en indre sprognørd eller en god historie om et ordsprogs oprindelse eller en betydning på en betsemt talemåde, så tøv ikke med at skrive til os på info@aswesayin.dk. Vi synes det er sjovt at nørde sproget, så derfor er vi meget interesserede i at få dine inputs, så vi kan have de bedste forklaringer på ordsprog og talemåder.