Skyde papegøjen
Hvis man har skudt papegøjen, så har man været heldig og taget gevinsten med sig hjem – måske endda den eneste der var. Med andre ord: Man har været grov heldig!
Men hvorfor er det lige, at nogen skal skyde papegøjen og at det er så godt? Udtrykket stammer tilbage fra gammel tid, hvor fugleskydninger med bue og pil i dén grad var populært. Disse fugleskydninger blev formentligt opfundet i Frankrig omkring 1200-tallet, hvor papegøjen tit indfandt sig på pladsen som den vigtigste fugl at skyde. Den sad dermed på en pind og blev skudt til måls efter, og hvis man skød papegøjen, ja, så vandt man en præmie. Og her er det måske ret så vigtigt at få sagt: “Nej, der var ikke tale om rigtige fugle”. Derimod var der tale om flotte træfigurer af fugle i dekorative farver. Disse var lavet med bestemte beslag af metal, som skulle rammes i en bestemt rækkefølge for at vinde. Det skal siges, at disse fugleskydninger var af stor tradition, men er i dag i høj grad en sjældenhed. Dog er der stadig fugleskydninger og eksempelvis har Herlufsholm kostskole en kendt årlig fugleskydning her i Danmark.
Papegøjen kan i dag være mange ting
I nutidens Danmark skyder vi ikke så meget efter papegøjer længere. Til gengæld bruges talemåden i flæng om ting, vi er heldige med at tilegne os. Det kan være, at man har fundet sig en dejlig kæreste, vundet i Lotto eller købt sit hus til en pris, så naboerne bliver misundelige. Altså noget, man virkelig har været heldig med.
Andre udtryk med fugle
Der findes mange ordsprog og talemåder med dyr og især fugle. Papegøjen har lagt navn til et par udtryk selv også. Man kan f.eks. “tale papegøjesnak”, som betyder, at man taler efter nogen eller pludrer. Men ellers er der mange udtryk med fugle som, ”at være en ørn til noget”, ”flyve fra reden” eller vores allesammens ”ugler i mosen”.